Щодо можливості купівлі-продажу земель с/г призначення

Пт, 16 червня 2017, 9:51

Всупереч поширеному підходу, мораторій на продаж с/г землі в Україні поширюється не на всю землю сільськогосподарського призначення, а тільки на три конкретні групи:
- землі для ведення товарного сільгоспвиробництва;
- землі, виділені в натурі власникам земельних паїв для ведення особистого селянського господарства (ОСГ);
- земельні паї, не виділені в натурі.
Вся інша земля знаходиться у вільному обігу. Однак не всі землі ОСГ підпадають під дії мораторію. Якщо така земля була виділена не в обмін на пай, а, наприклад, в порядку безоплатної приватизації (таку землю іноді називають непаєвим ОСГ), або придбана за договором у попереднього власника (так зване первинне ОСГ), мораторій на таку землю не поширюється. Першочергове право на приватизацію земельної ділянки сільськогосподарського призначення, площею до 2 га для ведення особистого селянського господарства надано учасникам АТО, у відповідності до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».
Перехідні положення Земельного Кодексу України встановлюють вичерпний перелік земель сільськогосподарського призначення, що категорично забороняється відчужувати, до набрання чинності законом про обіг земель сільськогосподарського призначення, але не раніше 1 січня 2018 року. В цьому переліку відсутня заборона щодо купівлі-продажу земель, що були приватизовані для ведення особистого селянського господарства.
ПСП «ПриватАгро» звертається до власників земельних ділянок сільськогосподарського призначення, що були надані для ведення особистого селянського господарства, з пропозицією купівлі або оренди такої земельної ділянки, не порушуючи при цьому норми чинного законодавства України та законні права та інтереси власників землі.
Для оформлення договору купівлі чи оренди земельної ділянки, власнику необхідно зібрати наступні документи:
1. Копія паспорту та ідентифікаційного коду.
2. Витяг з Державного земельного кадастру.
3. Витяг про нормативно грошову оцінку земельної ділянки.
4. Експертна оцінка земельної ділянки.
В разі згоди на укладення договорів купівлі чи оренди земельних ділянок, фахівці нашого підприємства нададуть кваліфіковану допомогу в зборі усіх необхідних документів.