Зі святом, рідна Оржице!

Вт, 22 серпня 2017, 11:05

Субота 19 серпня для оржичан була насиченою різними подіями і святами. Зранку люди йшли до церкви святити груші, яблука, мед  в честь святкування Преображення – одного з найбільших християнських свят, що в народі зветься Яблучним Спасом.

Також 19 серпня селище Оржиця відзначило своє 465-ти річчя. Перша згадка про поселення Оржиця відноситься до 1552 року – як про замковий Канівський ухід, що був збудований на березі однойменної, мальовничої річки, якій присвятив свій твір «Рибалка» відомий байкар Євген Павлович Гребінка :

«Хто знає Оржицю? Ануте, обзивайтесь!

Усі мовчать. Гай-гай, які шолопаї!

Вона в Сулу тече у нашій стороні.

(Ви, братця, все-таки домівки не цурайтесь.)

На річці тій жили батьки мої…»

Доволі цікавою, проте нелегкою видалася історія нашого чудового селища. У 20-х роках XVII століття в Оржиці було 91 господарство. Землі входили до володіннь Вишневецьких. З початком національно-визвольної війни під керівництвом Богдана Хмельницького Оржиця — сотенне містечко Кропивенського полку. У 1669  році її зруйнували і спалили татари. У вересні 1941 року околиці Оржиці стали місцем кривавих боїв частин Південно-Західного фронту Другої Світової війни, що проривалися з оточення. Під час німецько-фашистської окупації (від 23 вересня 1941 до 19 вересня 1943року) жителі Оржиці вели боротьбу проти окупантів у підпіллі і партизанських загонах № 25 і № 26, також взяли участь у збиранні коштів на танкову колону «Оржицький колгоспник».

У повоєнні роки колгосп ім. Т. Г. Шевченка дістав назву «Заповіт Леніна», а в 1972 році був об'єднаний з колгоспом «Іскра», що в селі Плехові.

З 1968 року Оржиця має статус селище міського типу.

 Щоб пригадати ці історичні події, у суботу 19 серпня о 09.30 відбулася урочиста хода приурочена Дню незалежності України та Дню селища, що прямувала на стадіон «Колос», де відбулася святкова програма з різними виступами, дійствами, забавами. О 20.00 жителі Оржицького району з захватом спостерігали концерт відомої української співачки Ірини Федишин «Лише у нас на Україні…», який закінчився казковим феєрверком.

S1980003-0-03-29-221.jpg

ПСП «ПриватАгро» стало одним із спонсорів святкування 465 річниці нашого мальовничого селища, надавши фінансову допомогу на організацію свята, за що було нагороджене презентами і щирими словами подяки від голови селищної ради Сидоренко Олени Вікторівни, яка подарувала людям незабутні емоції в цей святковий день, за що їй щиро дякуємо.Наше підприємство веде активну соціальну політику на території своєї діяльності. Зокрема, для духовного, культурного, спортивного, освітнього життя населення Оржиці ПСП «ПриватАгро» виділяє кошти на реалізацію різноманітних проектів, а саме: ремонт Української Православної Церкви, ремонт вуличного освітлення у дворах багатоквартирних будинків по вулиці Генерала Костенка, підтримка Оржицької ЗОШ 1-3 ступенів, фінансування футбольної команди, що брала участь в регіональному чемпіонаті з міні-футболу в м. Гребінка та обласному чемпіонаті та інше. Дирекція і колектив ПСП «ПриватАгро» завжди відгукується на прохання жителів Оржицького району, оперативно їх вирішує, застосовуючи при цьому індивідуальний підхід для кожної людини.