Осучаснення пенсій 2017: зміни, які торкнуться кожного

Чт, 5 жовтня 2017, 10:40

4 жовтня представники ПСП «ПриватАгро» і ФГ «СофіяАгро» у складі юристів Панченка Руслана і Бабенко Світлани, а також економіста з бухгалтерського обліку та аналізу господарської діяльності Реути Юрія, відвідали засідання районної робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення. Було розглянуто багато питань, але самим актуальним і очікуваним можна вважати тему про основні положення пенсійної реформи.

Питання пенсійного забезпечення в Україні протягом багатьох років залишається найважливішим, вимагаючи ефективного і грамотного рішення.3 жовтня Верховна Рада затвердила те, чого всі так довго чекали. Пенсійна реформа 2017, яка, як кажуть самі політики, зробить наших пенсіонерів багатими.

Основними напрямками реформи є:

- стаж для виходу – необхідний для виходу на пенсію стаж начебто не підвищили. Тут ситуація досить складна. З одного боку, необхідно відпрацювати 25 років, з іншого – потрібно досягнення 60-річчя. Але до 2028 року стаж поступово збільшиться до 35 років.

- стаж від 15 до 25 – вихід на пенсію в 63 роки,

- якщо стаж менше 15 років, на пенсію  не раніше 65-річного віку.

Слід зауважити, що зараз середня тривалість життя в Україні – 68 років, а більше 40% чоловіків не доживають навіть до 60.

Наскільки підвищать виплати – мінімальну пенсію для українців, які мають потрібний стаж, підвищать на 11%. Тобто  вони отримають цілих 1452 гривні.

Також пенсійна реформа в Україні підвищить виплати інвалідам дитинства та пенсіонерам, які не мають повного стажу. Зараз вони отримують 949 гривень. Завдяки турботі наших політиків ця сума зросте до 1373 гривень. До речі, за статистикою, це близько мільйона наших співгромадян. Для працюючих громадян пенсійна система принесе чітке розуміння, що чекати при настанні пенсійного віку, в якому віці він настане в залежності від року народження. Пенсійне реформування також дасть можливість працездатним громадянам брати активну участь в добровільному пенсійному страхуванні, щоб підготуватися до виходу на пенсію і забезпечити собі благополучну старість.

З боку держави для працюючих, які розглядаються як потенційні пенсіонери, слід чекати подальших кроків по реалізації пенсійної реформи, поліпшення адміністрування фінансових потоків і стимулювання роботодавців проводити регулярні відрахування в ПФУ.