Павловська Вікторія: Популяризація здорового способу життя Оржиці

Пн, 26 лютого 2018, 11:04

Стимулювання розвитку здорового способу життя та потреба у підтриманні нормальної життєдіяльності людини є необхідною умовою сьогодення. Здійснюючи та впроваджуючи ефективну політику щодо забезпечення  жителів регіону необхідною інфраструктурою розвитку молоді, держава дбає про власний добробут та успішний розвиток майбутнього покоління.

Формування позитивного іміджу селища Оржиці – головне завдання, яке стоїть перед владою та громадськістю  на сьогоднішній день. При цьому важливою умовою є поєднання інтересів бізнесу з інтересами населення, що стає основою для взаємовигідного співробітництва та створює систему заходів, які забезпечують сприятливі умови для вкладання коштів.

Зараз більшість населення, особливо молодого, потерпає від відсутності регулярних фізичних  навантажень, зростаючого  техногенного впливу (екологічно несприятливого середовища, стресів, віртуально-комп'ютерного  світу), що негативно позначається на його фізичному стані.

На території селища функціонує близько десяти розважальних закладів, зал для комп'ютерних  ігор, а для занять спортом – лише районний та шкільний стадіони. Молодь гостро потребує  в цікавих для неї  формах хоча б частково компенсувати згадані негативні чинники.

На мою думку, з метою зменшення таких негативних факторів доцільним є  будівництво плавального басейну  на території  Оржицького  районного стадіону «Колос». Це проект, який передбачає не лише задоволення потреб населення, але й створення привабливого інвестиційного клімату для регіону, також сприяння покращенню співробітництва  та партнерства.

Актуальність  будівництва спортивного плавального басейну пов'язана  із необхідністю розширення оздоровчої інфраструктури регіону та задоволення  потреб  його жителів щодо безпечного та здорового розвитку дітей та дорослих.

Ситуація на сьогодні  в державі у сфері фізичної культури  і спорту залишається складною.

Найгострішою проблемою є низький рівень  залучення  населення  до занять фізкультурно-оздоровчої спрямованості. Світовий досвід показує, що оптимальна рухова активність  упродовж всього життя кожної людини – найефективніший  засіб профілактики захворювань та зміцнення здоров'я. За очікуваною тривалістю життя населення Україна посідає одне з останніх місць в Європі.

Вода – це джерело життя, саме тому вона корисна людині у всіх своїх станах. А плавання в басейні – це чудовий оздоровчий фактор   і джерело міцного здоров'я. Перші басейни з'явилися ще в далекі античні часи. У стародавній Греції та Римі, а також у деяких країнах Сходу існували ємності для обмивання  прямокутної форми, які згодом стали іменувати басейнами. Уже тоді була доведена користь  басейну для здоров'я людини. Сучасні оздоровчі методики також підтверджують  це і включають  плавання в комплекс заходів по зміцненню здоров'я.

Якщо проводити порівняльний аналіз, виявиться, що водні вправи набагато ефективніші і корисніші  від занять іншими видами спорту. Усе тому, що під впливом води при плаванні  відбувається рівномірне навантаження на всі групи  м'язів людини, в результаті чого формується пропорційна фігура.

Безумовно, селище Оржиця є населеним пунктом із хорошим показником спортивних досягнень, тому необхідно підтримувати  та вдосконалювати її потенціал та долучати до цього населені пункти  району, розвивати у школярів здоровий спосіб життя, впроваджувати різноманітні заходи щодо виявлення здібностей у дитини, реалізувати оздоровчі та реабілітаційні програми, пов'язані із водним середовищем.

Оскільки будівництво об'єкта є технічно складним, тривалим та вартісним процесом, територіальні громади не можуть самостійно провести повний комплекс робіт  через недостатність коштів у місцевому бюджеті. Але наша сила – у єдності. Тож сподіваємося, що поєднавши зусилля  територіальної  громади  селища Оржиці з громадами інших населених пунктів району, залучившись  допомогою керівників  підприємств та фермерських господарств  до будівництва  спортивного-плавального  комплексу, мета щодо оздоровлення людей та покращення інфраструктури району буде досягнута.

Спортивний плавальний басейн дасть змогу :

  • Забезпечити спортивною інфраструктурою район;
  • Поліпшити якість навчальних послуг;
  • Популяризувати здоровий спосіб  життя серед населення;
  • Підвищити рівень спортивної обізнаності;
  • Підвищити інвестиційну  привабливість регіону  та забезпечити  міжрегіональне партнерство;
  • Провести різного роду змагання, реалізувати програму навчання;
  • Покращити благоустрій довкілля, розширити зелену зону;
  • Вийти на новий рівень спортивних досягнень району та області.

Вирішальна роль у збереженні здорового способу життя належить  самій людині, її цінностям, гармонії  внутрішнього світу  й навколишнього  середовища. Здоровий спосіб життя спрямований на зміцнення здоров'я та профілактику захворювань. Учені довели, що здоров'я людини на 70% залежить саме від її способу життя, на 18% – від генетичних факторів, та на 12% – від рівня медицини.

Сподіваємося, що популяризація здорового способу життя Оржиці не залишиться  поза увагою керівників району.