Легких жнив, як і хліба – не буває…

Вт, 24 липня 2018, 15:49

Хоч погода досить мінлива і непередбачувана, і вносить свої корективи в збиральну кампанію господарств Оржицького району, ПСП «ПриватАгро» активно продовжує жнивний комплекс робіт. Станом на 24 липня зібрано 1118,7 т озимої пшениці на 180 га землі в Райозерській і Лукімській сільських радах. Комашко Валерій і Ушань Анатолій продовжують молотити ячмінь на території Райозерської сільської ради.

На черзі горох. Для якісного проведення збору урожаю гороху не обійтися без одного із найефективніших агроприйомів – десикації. Застосовується вона для полегшення машинного збирання врожаю за 5 - 15 днів до неї. Особливо ефективний цей агрозахід у вологу погоду, коли під час збирання моросять дощі. Після десикації насіння у багатьох випадках не потребують сушінні та очищення, їх можна відразу відправляти на зберігання. Десикацію сільгоспкультур застосовують з 70-х років і навіть раніше. Десикацію гороху на території Райозерської сільської ради проводить Канчій Віталій.

У числі заходів, що забезпечують збереження і підвищення врожаю сільськогосподарських культур, важливе місце займає боротьба зі шкідниками. ПСП «ПриватАгро» своєчасно проводить захисні заходи у поєднанні з профілактичними та агротехнічними прийомами догляду за рослинами, адже від цього залежить успіх цієї роботи і майбутній урожай. Ефективність цих заходів, у свою чергу, залежить від своєчасного виявлення вогнищ поширення найбільш небезпечних шкідників.

Так для кукурудзи велику загрозу становить стебловий метелик (Ostrinia nubilalis Hubner), який масово заселяє рослину. Тому фахівці ПСП «ПриватАгро» використовують Трихограму — один із найбільш поширених агентів біологічного методу захисту рослин, який являється паразитом яєць багатьох комах-шкідників, зокрема, різних видів лускокрилих. За умови правильного використання, її застосування досить ефективне й виправдане. Так, наприклад, ще у 80-х роках XX століття трихограму застосовували на ¼ орних земель України. Ефективність її використання була на рівні хімічних препаратів.

Важливим завданням для кожного аграрія є досягнення високих показників урожаю. І часто задля досягнення цих показників вони нехтують основними правилами : порушують сівозміни, обробляють культури хімпрепаратами невідомого виробництва, знищують масово бджолу – все це призводить до корозії та деградації грунту, підриву екологічної безпеки і навколишнього середовища… Прикро, що сповідуючи принцип вседозволеності дехто забуваємо про матінку-землю.

Наш Оржицький район володіє вагомим природно-ресурсним потенціалом, більшу частину території займають найродючіші різновиди ґрунтів – чорноземи. Тому охорона навколишнього середовища нашого краю являється важливим напрямком діяльності для ПСП «ПриватАгро». Ми відповідально відносимося до кожної земельної ділянки, яку довіряють нам наші пайовики, і закликаємо інших аграріїв, зокрема дрібних фермерів, раціонально використовувати землі з одночасним підвищенням родючості ґрунтів, адже часто стикаємося з недобросовісними орендарями-попередниками і неприємними наслідками їхньої діяльності на землі.