Нове поповнення в лавах ПСП «ПриватАгро»

Ср, 8 серпня 2018, 10:21

Наразі виробничий підрозділ на чолі із заступником директора Верпетою Сергієм продовжує підготовку до збирання пізніх ярових культур та посівної кампанії озимих урожаю 2019 року, в господарстві ведеться накопичення матеріально-технічних ресурсів, засипка насіння, лущення стерні, знайомство нового працівника з підприємством.

Механізатор Манойленко Олег оглядає техніку після жнив ранніх зернових і готує її до наступного етапу роботи.

Перш за все перед аграрієм постає задача – це своєчасна і якісна підготовка площі після збирання урожаю. Звичайно в залежності від попередника, наступної культури і строків конкретна мета може бути різною, будь то як найшвидше зупинити випаровування дорогоцінної вологи в спекотну пору, руйнуванням капілярів, механічна боротьба з бур’янами та провокування проростання падалиці чи досягти максимального подрібнення і перемішування соломи з ґрунтом, щоб забезпечити її перегнивання. За надмірної засміченості багаторічними бур’янами поле потрібно готувати з осені. Одразу після збирання зернової культури проводять лущення стерні.

Ми запитали в головного агронома Нестеренка Володимира для чого проводиться лущення стерні, на що тримали змістовну відповідь фахівця :

1. Закриття безцінної вологи, що з кожним роком набуває все більшої актуальності 

2. Перемішування  стерні з ґрунтом  для швидкої мінералізації. З пожнивними рештками масою 4-5 т/га в ґрунт повертається до 40кг азоту, 40кг калію, 20кг фосфору та цілий комплекс  мікроелементів (цинк, бор, молібден, кобальт, магній та інші)

3. Провокація проростання насіння падалиці та бур’янів .

Лущення стерні – це агротехнічний захід основного обробітку ґрунту з оборотом скиби, який сприяє підвищенню ґрунтової родючості.

При цій операції зрізаються післяжнивні бур’яни, підрізаються підземні органи багаторічних кореневищних і коренепаросткових бур’янів, провокується до проростання насіння бур’янів, які знищуються потім оранкою. Крім того, гине велика кількість збудників хвороб і шкідників сільськогосподарських культур. Забезпечуються велика збереженість вологи і її краще нагромадження при випаданні дощів.

У результаті лущення нижчі шари ґрунту стають більш рухливими, що сприяє зменшенню тягового опору плуга до 35% і сприяє підвищенню продуктивності агрегату при одночасному поліпшенню затрат праці і витрат палива. Крім того, лущення стерні зменшує напруженість у строках виконання оранки.

Основа майбутнього врожаю зерна озимих культур закладається з осені, із розумного підходу до вибору сорту, попередника, обробітку грунту, організації заходів захисту від шкідливих організмів, дотриманню інших рекомендованих елементів технології вирощування культури. Всі ці заходи розраховують і проводять головні фахівці нашого підприємства – головний агроном Нестеренко Володимир і новий працівник ПСП «ПриватАгро» агроном Колєсніков Вадим, під керівництвом директора Куць Станіслава Анатолійовича і заступника Верпети Сергія. Дирекція і колектив ПСП «ПриватАгро» щиро вітає Вадима Володимировича в наших лавах, який вже з перших днів роботи продемонстрував своє завзяття і професіоналізм.

DSC02778