Озимий початок в ПриватАгро : снігові жнива, підведення підсумків і підготовка до нового 2019 року.

Пн, 10 грудня 2018, 15:10

Цього року в полях лишилося 2-3 млн т кукурудзи  або приблизно 5% від урожаю. Проте аграрії продовжують її молотити, тож цей обсяг зменшується. На жаль, не все залежить від дбайливості господаря чи надійності техніки – наш час породив чимало чинників, які можуть перенести збирання на тиждень, два і навіть до випадання снігу, якщо це стосується такої культури, як кукурудза або соняшник. Цього року виробники не встигли все зібрати через рекордний врожай та раннє випадання снігу. Труднощів додала і логістична система, яка не змогла забезпечити транспортування врожаю в порти.

В цьому році і ми закінчили жнивну кампанію 2018 року 7 грудня в п’ятницю на свято Катерини, коли вже випав сніг і повноправно наступила зима. Жнива закінчилися обмолотом кукурудзи на території Райозерської сільської ради із чудовим результатом – намолочено 6 423,94 т кукурудзи з урожайністю 12 т/га. В першу чергу хочеться привітати і подякувати всім працівникам виробничого підрозділу, адже тільки завдяки їхній злагодженій праці було завершено цей нелегкий для всіх рік із хорошим результатом : заступнику директора Верпеті Сергію Олександровичу, для якого це дебютний рік на такій відповідальній посаді, головному агроному Нестеренку Володимиру Івановичу за високі показники урожайності, Манойленку Олегу Миколайовичу за оперативне обслуговування техніки, бухгалтеру Касяненко Тетяні Миколаївні, комбайнерам і трактористам, водіям і різноробочим за вагомий внесок у спільний довгоочікуваний результат.

Хоч скоро вже Новий рік і всі готуються до новорічних свят – у аграріїв часу відпочивати обмаль. Основне завдання агронома, і влітку і взимку, полягає в тому, щоб керувати сільськогосподарським виробництвом і максимально удосконалювати його. Тому робота агронома не припиняється. Наступним етапом після завершення жнив є планування нового маркетингового 2019 року : кожен агроном ще взимку перед посівом складає план дій від засіву до вирощування самого врожаю та його збирання. Головний агроном ПСП «ПриватАгро» Нестеренко Володимир поділився з нами основними пунктами цього плану.

  1. Визначення наступної культури для посіву, з урахуванням попередньої культури, яку висівали в минулому році. Фактично – це складання оптимальної сівозміни, яка відновить і підвищить родючість ґрунту. Слід дотримуватися правила, аби більш вимогливі до родючості ґрунту культури розміщувалися по кращих попередниках.

Якщо не враховувати особливості кожної культури в сівозміні, то це може призвести до зниження врожайності, розповсюдженню шкідників, хвороб і бур’янів. Якщо чергувати культури, які розрізняються технологією вирощування і біологічними особливостями, то цих проблем можна уникнути. При оцінці попередників обов’язково враховують терміни їх збирання, запаси вологи і поживних речовин, які вони залишають після себе в кореневмісному шарі, кількість рослинних залишків і їх якість, фізичний стан грунту та його засміченість бур’янами, збудниками хвороб і шкідників після їх вирощування.

Але необхідно пам’ятати, що «ідеальної» сівозміни не буває, бо неможливо скласти сівозміну, яка буде чудово працювати при будь-яких умовах з року в рік. Іноді та сівозміна, яка працює в «сухий» рік не дає відмінних результатів в більш вологі роки. Тому краще всього використовувати більше однієї сівозміни одна за другою. Не менш важливо, щоб в сівозміні можна було легко замінити одну культуру на іншу, бо весь час відбуваються зміни клімату, ґрунту та ринкових умов.

  1. Розрахунок кількості добрив.

На сьогоднішній день в Україні маємо складний стан хімічної промисловості. Обсяг виробництва добрив скоротився, подорожчали енергоносії та природний газ і, внаслідок, відчутно зросла ціна добрив. Тому агроном повинен скласти систему застосування добрив, яка була би економічно вигідною, а для рослин створені всі умови для споживання необхідної кількості елементів живлення. Якщо дотримуватися всіх агрохімічних правил, то підвищиться не тільки врожай, але і якість продукції. А чим вище якість продукції, тим вище і ціна на таку продукцію

  1. Приблизний розрахунок часу обробок проти шкідників.

Назавжди позбутися від шкідників і хвороб на полі неможливо. Але можна вчасно передбачити цю проблему і контролювати ситуацію якийсь час. Всі проблеми звичайно вирішити неможливо, але, знаючи особливості вирощуваних культур у сівозміні та їх попередників, можна приблизно розрахувати час обробок проти хвороб і шкідників і мати в запасі кілька варіантів рішень на випадок форс – мажорів.

Технології так швидко розвиваються, що можливо вже завтра ними будуть активно користуватися конкуренти. Тому зима для агронома – це найкращий період для вивчення передових методів обробітку сільськогосподарських культур. У зв’язку зі зміною клімату необхідно вивчити і перейти на нові культури і гібриди, які найбільш продуктивні в нових умовах.

Крім вивчення інновацій, агроном в зимовий період веде переговори та підготовку проектів договорів на придбання насіння і добрив. Він організовує роботу по створенню насінних фондів, контролює підготовку посадкового матеріалу та насіння до посіву: додаткове очищення, вибір правильного препарату для протруєння. В обов’язки агронома входить контроль зберігання зібраного врожаю. Не обійтися і без підготовки різних звітів – річних і статистичних. З приходом зими стартують ремонтні роботи техніки. Тому справжній агроном і взимку не відпочиває.

В головному офісі також кипить робота. Хоч з пайовиками повністю і розрахувалися ще в жовтні місяці, але діяльність на цьому не припиняється : підписуємо новорічні листівки нашим пайовикам, працівникам і друзям підприємства, вручаємо календарі на 2019 рік, замовляємо подарунки до Дня Св. Миколая – це і ще багато цікавої інформації чекає на Вас у майбутньому. Тож слідкуйте за нашими новинами.

DSC02950 DSC02937