Посівна Is Coming : відкриття сезону весняно-польових робіт в ПСП «ПриватАгро»

Вт, 19 березня 2019, 11:25

Погодні умови вивели аграріїв на місяць раніше в поля – в південних областях вже розпочато сівбу ранніх ярих зернових, а на півночі країни поля ще покриті снігом. В Гідрометцентр попереджають сільгоспвиробників – зволікати немає часу, оскільки особливістю нинішньої весни є швидке висихання ґрунту. Let's go в поля!

Головний агроном ПСП «ПриватАгро» Нестеренко Володимир поділився з нами інформацією про стан озимих на полях підприємства : «Завдяки хорошим погодним умовами, посіви озимих на полях «ПриватАгро» входили в зиму в оптимальному стані. Сніговий покрив на полях озимих надійно захистив рослини від дії низьких температур. Сильних морозів протягом зими не було, тому озимі змогли розвинутися в межах норми. Продуктивної вологи в ґрунті перед входом в зиму було досить, оскільки посівну провели вчасно і при сприятливих умовах».

Стан озимих як дуже хороше оцінюють і в Гідрометцентрі. Як розповіла начальник відділу агрометеорології Гідрометцентру Тетяна Адаменко, зима цього року виявилася тепліше середньостатистичної норми на 1-2 ° С, а найвищими аномаліями відзначився лютий, який був тепліший за кліматичну норму на 3-6 ° С.

«Астрологічна весна починається тоді, коли середньодобові температури повітря стають вище + 5 ° С. При таких температурних умовах відбувається дозрівання ґрунту і проводяться польові роботи. За багаторічними показниками такі умови на півдні України складаються, як правило, 20-30 березня, а в північній частині - 1-5 квітня. Цього року ці процеси почалися раніше », - розповідає Тетяна Адаменко.

І справді, 18 березня техніка ПСП «ПриватАгро» нарешті вийшла в поле. Вперше за кілька років в Україні була дуже сніжна зима, яка принесла з собою гарний запас вологи у полях. Проте після холодного березня наступає спекотний ківтень, тож очікувана волога може дуже швидко випаруватись. Аби уникнути значного випаровування агрономам варто провести обробіток ґрунту для закриття вологи. З цього і стартували наші весняно-польові роботи.

DSC07297

Закриття вологи – це перша технологічна операція, яку виконують весною агрономи в полі для того, аби зруйнувати ґрунтові капіляри, через які інтенсивно випаровується волога. Вона виконується культиватором, боронами, а також шлейфами. Закриття вологи проводять з метою покращення структури ґрунту та максимального збереження вологи, яка залишилась після танення снігу, збалансування співвідношення повітря та вологи у верхньому шарі ґрунту, зруйнування кірки та вирівняння поверхні поля. Ця операція актуальна кожного року та виконується в усіх регіонах України, адже волога життєво необхідна для розвитку усіх рослин. Окрім того, ця операція стимулює прогрівання ґрунту, що в свою чергу стимулює проростання бур’янів, які потім можна буде знищити за допомогою передпосівної культивації.

Закриття вологи розпочали на полях Райозерської сільської ради трактористи Канчій Віктор і Сидоренко Іван.  

На минулому тижні в ПСП «ПриватАгро» були гості – директор аграрної компанії UKRAVIT Микола Кириленко і агроном-консультант Ростислав Топко, які привезли з собою нові знання і подарунки. Головний агроном Нестеренко Володимир показав спеціалістам наші поля і отримав якісну консультацію з системи захисту та підживлення рослин.

DSC07292 (1)

Виходячи з поточних прогнозів, весна буде ранньою і сухою, тому потрібно поспішити зробити все максимально швидко і якісно. Погода помилок не прощає, тому як би там не було, нехай цей сезон буде вдалим і врожайним!