Охорона довкілля в ПриватАгро : дотримання виваженої системи сівозмін.

Вт, 16 квітня 2019, 16:23

Продовжуються роботи на полях району. Цьогорічна посівна завдяки сприятливим погодним умовам розпочалася на місяць раніше і з кожним днем набирає обертів. Наші аграрії мають достатнє ресурсне забезпечення для проведення сівби зернових і бобових культур в оптимальні терміни та з дотриманням усіх технологічних вимог, хоч погода і вносить свої корективи.

Так, на полях Райозерської сільської ради  ПСП «ПриватАгро» продовжує сіяти горох.

Одним із пріоритетних напрямків соціальної політики ПСП «ПриватАгро» є охорона навколишнього природного середовища. Оскільки Оржицький район володіє вагомим природно-ресурсним потенціалом (більшу частину території Оржиччини займають найродючіші різновиди грунтів – чорноземи), наше підприємство відповідально відноситься до організації діяльності на території своєї присутності і дотримується всіх природоохоронних вимог у сфері сільськогосподарського виробництва. Одним із заходів щодо охорони довкілля, які регулярно проводить ПСП «ПриватАгро» є дотримання виваженої системи сівозмін. Про яку більше детально розповів нам головний агроном ПСП «ПриватАгро» Нестеренко Володимир.

 

Сівозміни в господарствах рік від року змінюються, причому не завжди позитивно. Деякі аграрії сіють ті чи інші агрокультури, спокусившись на миттєву вигоду, інші порушують технології, «вичавлюючи» з ґрунту всю родючість. Недбале ставлення до землі, непродумана структура посівів можуть мати важкі наслідки як для ґрунту, так і для бізнесу.

На основі сівозмін створюють системи удобрення, механічного обробітку ґрунту і захисту посівів від бур'янів, шкідників та збудників хвороб. Безсистемне проведення цих заходів, без врахування того, що вирощували на полі в попередні і що буде висіяно в наступі роки, призводить до низької ефективності й запущеності полів.

Орієнтиром для складання структури сівозміни слугує співвідношення площ культур на орних землях. Для цього ми використовуємо розрахунок, в якому об’ємі потрібно вирощувати бобові і зернові культури, проміжні культури.

 

Бобові культури є добрими попередниками, оскільки вони:

- зв'язують азот повітря, надаючи його в розпорядження наступних культур;

- добре діють на фізичні властивості ґрунту;

- стимулюють життєдіяльність ґрунтових організмів;

- збагачують ґрунт гумусом.

Основні правила формування структури сівозміни в органічному землеробстві.

Частка бобових культур у сівозміні повинна складати 25%, краще 33%.

Якнайчастіше використовувати проміжні та покривні культури (бобові).

Чергування в сівозміні озимих і ярих культур.

Сівозміни необхідно розробляти з урахуванням: грунтово-екологічних (технологічних) груп; специфіки зон розташування господарства; його спеціалізації; періодичності чергування культур; оцінки попередників; наявності сільськогосподарської техніки; економічного стану.

Сівозміни є дуже важливими за будь-якого способу ведення рослинництва. Проте, продумані сівозміни, чітко розплановані й раціональні, досі є рідкістю для українських господарств. Ми ж закликаємо аграріїв дотримуватися правильної організації сівозмін, щоб збагачувати наші землі для майбутніх поколінь.