Збирання врожаю кукурудзи

Пн, 19 вересня 2016, 16:52

Першим було обмолочене поле площею 12,8 га, що знаходиться на території Райозерської сільської ради. В роботах зі збору урожаю беруть участь: комбайн Джон Дір, в складі екіпажу Драновського Олександра та Баранова Віктора; два КАМАЗи та один МАЗ, якими вправно керують Герасименко Юрій, Береговий Іван та Маковський Юрій. 

Біля «цариці полів» кукурудзи зустрічаємо заступника директора ПСП "ПриватАгро" Вадима Михайловича Штиля, який поділився власним баченням успішної врожайної кампанії: «Кожен агроном має бути чудовим практиком, тож, самого теоретичного знання справи замало. Тут помилок допускати не можна. Попри всілякі труднощі цієї праці та безсонні ночі, потрібно вдосконалюватись, рухатись вперед, любити землю і вміти спілкуватись із нею. Частинка вкладеної в роботу душі обов`язково повернеться вам сторицею».

Станом на 19 вересня 2016 року, обмолочено близько 50 га кукурудзи та зібрано урожаю в кількості 426 тонн.

Цікаві факти про кукурудзу: Цей злак — безцінний подарунок від природи людині. Адже в ньому корисно все: качан, зерна, волокна, листя, стебло …

Унікальний вітамінний склад. 100 гр. кукурудзяних зерен містять 75 гр. води, 3,3 гр. білка 1,1 гр. жирів і 18 гр. вуглеводів. У ній присутні практично всі вітаміни групи В (В1, В2, В5, В6, В9), а також А, Е, К, D і С і мінерали: магній, калій, фосфор, цинк, залізо, селен та ін.

Це означає, що завдяки вітамінам групи В кукурудза сприяє зміцненню нервової системи і є відмінною профілактикою депресії і безсоння. Наявність вітаміну К благотворно впливає на роботу серцево-судинної системи, вітамін D зміцнює кістки і зуби, природний антиоксидант Е незамінний для шкіри і волосся, С зміцнює імунітет, а унікальний за складом комплекс мінералів активізує обмін речовин і покращує склад крові.

Кукурудза широко використовується у фармацевтиці та займає гідне місце в ряду лікарських рослин. У кукурудзяних рильцях присутній не тільки досить рідкісний вітамін К, але і аскорбінова, пантотенова кислоти, камеді, гіркі глікозиди, інозит, цукристі і смолисті речовини, жирні та ефірні олії, сапоніни, ситостерол та інші корисні необхідні організму речовини.

Кукурудза як їжа. У кулінарії зерна кукурудзи використовуються для приготування перших і других страв, а кукурудзяна мука є основою для приготування випічки, каш і пудингів. Звичайна кукурудзяна каша завдяки великому вмісту клітковини ефективна при проблемах травлення, запорах і геморої, є відмінною профілактикою розвитку раку товстої кишки і здатна знизити рівень холестерину в крові. Через високий вміст фолієвої кислоти страви з кукурудзи незамінні для вагітних і годуючих жінок. А жовтий колір зерен свідчить про високий вміст каротину, необхідного для гарного зору і шкіри. Широко відомі корисні властивості кукурудзяної олії. Його рекомендують застосовувати для профілактики цукрового діабету, атеросклерозу та ожиріння.

Кукурудза в медицині. Спектр «свідчень» кукурудзи в медицині найширший. Ті ж зерна, що широко використовуються в кулінарії, володіють і ранозагоювальною дією, вони також застосовуються для лікування різноманітних дерматологічних захворювань. У часи не такі далекі, коли фармацевтична промисловість не була так розвинена як сьогодні, наші бабусі обсмажували зерна кукурудзи на сковороді, після чого давили їх і отриману масу прикладали до уражених ділянок шкіри.

Паралельно із збором урожаю кукурудзи, продовжується посівна кампанія ранніх зернових на ланах підприємства. Так на 19 вересня озимими культурами засіяно поля ПСП «ПриватАгро» площею 141 га.

Панують сприятливі погодні умови, тож польові роботи тривають.