Мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення продовжено

Вт, 1 листопада 2016, 10:47

Закон продовжує на один рік строк дії мораторію на продаж чи відчуження іншим способом земель сільськогосподарського призначення, що дозволить за цей час врегулювати на законодавчому рівні процедуру обігу земель сільськогосподарського призначення.

Згідно пункту 15 розділу X «Перехідних положень» Земельного кодексу України не допускається:

  1. Купівля-продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності, крім вилучення (викупу) їх для суспільних потреб.
  2. Купівля-продаж або іншим способом відчуження земельних ділянок і зміна цільового призначення земельних ділянок, які перебувають у власності громадян та юридичних осіб для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, земельних ділянок, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) для ведення особистого селянського господарства, а також земельних часток (паїв), крім передачі їх у спадщину;
  3. Угоди (у тому числі довіреності), укладені під час дії заборони на купівлю-продаж або іншим способом відчуження земельних ділянок та земельних часток (паїв), визначених підпунктами "а" та "б" цього пункту, в частині їх купівлі-продажу та іншим способом відчуження, а так само в частині передачі прав на відчуження цих земельних ділянок та земельних часток (паїв) на майбутнє є недійсними з моменту їх укладення (посвідчення).

У зв’язку з чим рекомендуємо власникам земельних ділянок сільськогосподарського призначення та земельних часток (паїв) не піддаватись на будь-які пропозиції щодо укладання сумнівних угод, не продавати землю за безцінь, а дочекатися знаття мораторію на продаж земель та на відкритому ринку здійснити достойний продаж земель за визначену ринкову вартість, отримавши належні кошти за земельні ділянки.

Мораторій - відстрочення виконання зобов'язань, що встановлюються урядом на певний термін.