До уваги учасників АТО, а також власників-іноземців земельних ділянок

Чт, 5 квітня 2018, 9:25

Незважаючи на численну кількість існуючих пільг та гарантій для учасників АТО, найбільшою популярністю користується право на виділення земельної ділянки у власність. Це й не дивно, враховуючи те, що з усіх варіантів отримання, такої собі, «компенсації» за витрачені час та здоровя під час захисту Батьківщини, цей варіант можна розглядати як найбільш вартісний. 

Відповідно до статті 12 (пункт 14) Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» учасникам бойових дій надаються, серед інших, такі пільги: першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва.

Надання у власність земельних ділянок здійснюється у порядку, визначеному статтею 118 Земельного кодексу України, за умови, що учасник бойових дій не скористався своїм правом на безоплатне отримання у власність земельної ділянки та надав відповідний документ, що посвідчує його участь в антитерористичній операції (посвідчення, довідка, наказ тощо).

Цільове призначення та норми безоплатної приватизації

Земельні ділянки можуть бути надані військовослужбовцям у власність у межах норм безоплатної приватизації, визначених статтею 121 Земельного кодексу України, а саме у таких розмірах:

для ведення садівництва – не більше 0,12 га;

для ведення особистого селянського господарства – не більше 2,0 га;

для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах – не більше 0,25 га, в селищах – не більше 0,15 га, в містах – не більше 0,10 га;

для індивідуального дачного будівництва – не більше 0,10 га.

Земельні ділянки особистого селянського господарства є особливим різновидом земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які водночас становлять велику частку в структурі земель України. Тому продаж земельної ділянки ОСГ є актуальним питанням для багатьох громадян, оскільки є певні правила вчинення правочинів щодо таких різновидів ділянок.

Законодавче регулювання особистого селянського господарства в Україні регулюється главою 5 Земельного кодексу України, а також Законом України «Про особисті селянські господарства».

Насамперед, варто зазначити, що виходячи з належності земель ОСГ  до землі сільськогосподарського призначення, володіння, користування, продаж та розпорядження такими земельними ділянками здійснюється з певними обмеженнями.

По-перше, означені земельні ділянки повинні використовуватися виключно за їх цільовим призначенням – для виробництва продукції сільського господарства, тобто це земля для ведення особистого селянського господарства.

По-друге, законодавством встановлені вимоги щодо власників вказаних земельних ділянок – вони не можуть бути передані у власність іноземцям, особам без громадянства, юридичним особам-нерезидентам, а також іноземним державам.

По-третє, як відомо, в Україні на теперішній момент встановлений мораторій на продаж або відчуження іншим шляхом більшості земель сільськогосподарського призначення. Але, що стосується земель ОСГ, мораторій поширює свою діяльність лише на ті землі, які  виділенні в натурі власникам земельних паїв.

Тобто, якщо право власності виникло з інших підстав, наприклад, через безоплатну приватизацію, цивільно-правову угоду купівлі-продажу, міну, тощо, то ці землі не перебувають під дією мораторію, а тому можуть бути відчужені, продані, передані в статутний капітал товариства.

ПСП «ПриватАгро» запрошує до співпраці учасників АТО, які отримали такі земельні ділянки у власність, а також власників-іноземців та осіб без громадянства, які отримали такі землі у спадок, та пропонує укласти договори оренди землі або розглянути можливість  продажу зазначених земельних ділянок на дуже вигідних умовах.

Ціна : 1100 $/ 1 га (по курсу НБУ)

Усі витрати на оформлення купівлі-продажу земельної ділянки ПСП «ПриватАгро» бере на себе (а це майже 200 $).

Співпрацюючи з нами ви отримуєте можливість економити час і гроші, довіривши розробку і процес оформлення права власності на земельну ділянку, договору купівлі-продажу нашим фахівцям.

Контактна інформація :

Звертайтеся за телефоном : 050-324-26-20

Пишіть нам на e-mail : psppruvatagro@ukr.net

або шукайте нашу однойменну сторінку на Facebook :

https://www.facebook.com/PSPprivatagro/

pokrokova_sxema