Покоління ПриватАгро

Пт, 11 травня 2018, 17:15

В умовах розпочатої модернізації виробництва проблема дефіциту кваліфікованих кадрів на агропромислових підприємствах істотно загострилася. Стало цілком очевидно, що на новому обладнанні, з новими наукомісткими технологіями на значному числі підприємств практично нікому працювати. Покоління робочих, який сформувався і починало свій трудовий шлях ще за радянських часів, остаточно йде. У той же час адекватна заміна в належному обсязі і якості відсутня. Підприємства, які здійснюють модернізацію своєї матеріально-технічної бази, почали регулярно стикатися з відсутністю підготовлених робітників, здатних працювати на новому обладнанні.

Робочих рук в Україні стає все менше. Позначається як загальне зменшення числа робочих через непрестижність трудових професій, так і міграцію кращих профі за кордон на заробітки. Дефіцит кадрів в Україні триває вже давно, і з кожним роком він тільки загострюється. Попит же на робочі руки постійно зростає. Тобто, розрив між попитом і пропозицією стрімко збільшується.

Країна гостро відчуває потрібність в різноробочих, будівельниках, каменярах, малярах, слюсарях, столярах, виробничих працівниках та ін. Проблема сьогодні в тому, що нам не вистачає фахівців і в галузі сільського господарства. І наш агропромисловий регіон змушені запрошувати робітників з інших регіонів. За останній рік кількість вакансій потроїлася, але роботодавці не можуть знайти цих фахівців, їх просто немає на ринку.

Дефіцит робітничих професій, за словами міністра, це прямий наслідок того, як працюють в суспільстві стереотипи про вищу освіту. Абітурієнти продовжують вибирати гуманітарні спеціальності багато в чому тому, що престиж робітничих професій сьогодні неймовірно низький.

Одним з найбільш ефективних методів залучення молодих фахівців в компаніях вважають співпрацю з вузами і науковими організаціями. Підготовкою робочих у нас займається система профтехосвіти, це колишні ПТУ, нині ліцеї і коледжі.

ПСП «ПриватАгро» активно підтримує ці навчальні заклади, зокрема вже не один рік співпрацює з Хорольським агропромисловим коледжом  Полтавської державної аграрної академії, Міжрегіональним центром професійної перепідготовки звільнених у запас військовослужбовців в м. Хорол, ПТУ № 46 с.Лазірки. Молоді студенти мають можливість пройти виробничу практику на нашому підприємстві і перейняти безцінний досвід у досвідчених спеціалістів. Адже як говорив великий математик 19 ст. Пафнутій Чебишев : «Теорія без практики мертва і безплідна, практика без теорії безкорисна і пагубна». Важливо отримати якісні теоретичні знання, але ще важливіше – застосувати їх на практиці, вийшовши за стіни закладу у «велике життя».

Практика студентів — невід’ємна складова процесу підготовки спеціалістів у навчальних закладах; її мета — оволодіти сучасними методами, формами організації та знаряддями праці в майбутній професії; сформувати в студентів на базі здобутих у навчальному закладі знань професійні уміння й навички задля прийняття самостійних рішень під час конкретної роботи в реальних ринкових і виробничих умовах, виховати потребу систематично поновлювати свої знання і творчо їх застосовувати в практичній діяльності.

Для студента виробнича практика – невід'ємна частина навчального процесу, яка допомагає зорієнтуватися і знайти себе в професії. Для ПСП «ПриватАгро» виробнича практика хоч і пов'язана з низкою труднощів, проте, є чудовою нагодою доглянути собі персонал заздалегідь і залучити в компанію цінні молоді кадри, підтримати молодих спеціалістів в цей нелегкий час і дати можливість реалізувати себе в майбутньому на благо нашої держави.

Молоді зараз важко, як і всій країні. Це пов'язано і з фінансовою кризою. Але саме на плечі молодих ляже той тягар відповідальності, ті проблеми, які доведеться вирішувати, щоб вивести Україну на новий рівень розвитку.

На фото зліва : Остапенко Сергій Сергійович – студент I курсу Міжрегіонального центру професійної перепідготовки звільнених у запас військовослужбовців м.Хорол Полтавської області, відділення «Слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування».

На фото справа : Лупина Максим Павлович – студент І курс ПТУ № 46 с.Лазірки, відділення «Слюсар з ремонту с/г машин  та устаткувань І-ІІІ розряду».