Трудові будні ПриватАгро : завершення осінньої посівної, продовження жнив пізніх зернових

Вт, 2 жовтня 2018, 12:27

Кожен рік для агронома не схожий на попередній, умови господарювання настільки стрімко змінюються, що встежити за ними не завжди видається можливим. Кожна посівна кампанія — це стрес для агронома. Тим більше останнім часом, коли то погода, то ринок підносять якісь «сюрпризи». Які ж основні особливості осінньої посівної-2018 та з чим стикнулося ПСП «Приватагро» у нинішньому сезоні?

Найперший чинник, що вплинув і на темпи сівби, і на очікування щодо отримання сходів – це погодні умови. Увесь цьогорічний сезон погода «змішувала карти» аграріям. Про мінливу весну вже можна і не згадувати. А літо виявилося не менш «нестабільним». Проте ПСП «ПриватАгро» вчасно успішно завершило посівну, засіявши 311 га озимої пшениці на території Райозерської і Денисівської сільських рад.

Погода — це чинник, на який людина вплинути не може. Тоді як решта передумов для кращого врожаю — цілком в її руках. Наприклад, вчасне внесення добрив високої якості.

Враховуючи сезонні періоди дефіциту міндобрив на ринку, чимало сільгоспвиробників намагаються запастись добривами для посівної заздалегідь, проте не у всіх на це вистачає коштів. В результаті: нерідко доводиться вносити підживу із запізненням, часто питання викликає якість отриманої продукції. Напевно, чимало аграріїв із жахом згадують минулорічний сезон, коли саме на час посівної утворився жорсткий дефіцит добрив на ринку. Тому ПСП «ПриватАгро» практично увесь обсяг живлення під осінню посівну придбало ще навесні, адже наше  господарство має надійних постачальників, тож за нестачу необхідного обсягу «живильної» продукції — не турбується.

Ще одним не зовсім позитивним чинником можна назвати гроші. В середньому цьогорічна осіння посівна обходиться на 25-30% дорожче, аніж весняна. Насамперед через підвищення цін на добрива, паливно-мастильні матеріали та на операційні витрати. Але наше підприємство на якості не економить, адже ми націлені на розвиток. Більше того, в 2019 році орендна плата збільшується до 13 % від нормативно-грошової оцінки станом на 2018 рік, бо насамперед ми враховуємо інтереси наших орендодавців, яким зараз як ніколи потрібна підтримка і гарантії на майбутнє.

Паралельно на полях ПСП «ПриватАгро» тривають жнива пізніх зернових. Соняшник продовжують молотити, і станом на 2 жовтня обмолочено 248 га. 28 вересня на території Селецької сільської ради почали збирати кукурудзу. ПСП «ПриватАгро» знає, для того щоб зібрати максимальний врожай кукурудзи на зерно, необхідно вчасно та якісно провести жнива. Не слід забувати, що збір врожаю треба провести в найкоротші строки, використовуючи надійну та високопродуктивну сільськогосподарську техніку.

Складно, з невеликими перепонами, але осіння посівна-2018 для ПСП «ПриватАгро» закінчилася. Та роботи ще багато… Наші аграрії вже загартовані в боях за урожай у попередні роки, тож бажаємо їм просто закінчити сезон із мінімальними втратами, а потім отримати достойну винагороду за свої зусилля у вигляді чудового врожаю-2019. 

DSC02916