Будемо з олією!

Ср, 23 вересня 2015, 17:01

Два дні тому, а саме 21 вересня на поруділих ланах ПСП «ПриватАгро», які ще досить нещодавно були прикрашені тисячами сонячних квітів закінчився збір олійної культури – соняшника. Саме ці поруділі поля дають корисну соняшникову олію. Що стосується урожайності, то урожай соняшника цього року радує, тому можна з упевненістю сказати – «будемо з олією!»

Цікаві факти про соняшник: По кількості олії, що добувається з насіння, соняшник посідає перше місце серед олійних культур, а по смакових якостях соняшникова олія вважається однією із кращих. У великій кількості вона переробляється в маргарин, а гірші сорти масла використовують  на технічні цілі. Зола, одержувана при спалюванні стебел соняшника, багата калієм і використається для виробництва поташу, а також як калійне добриво.

Соняшник має велике кормове значення. Одержана при переробці насіння макуха містить 20-35% білків й вважається досить гарним концентрованим кормом для тварин, особливо для молочної худоби.

Насіння соняшнику містять багато кальцію, 18-20% протеїнів від денної норми людини. Соняшник не лише олійна культура, а ще й сама медоносна рослина. Один гектар соняшнику «дає» 50 кг меду.

Чому повертається соняшник? Виявляється в стеблі соняшника накопичується фітогормон - ауксин, який регулює ріст рослини. Збільшення ауксину в тій частині стебла, що не висвітлена сонцем, змушує соняшник тягнутися до світла. Коли зростання соняшнику завершується, то капелюшок більше не рухається за сонцем і залишається повернутим на схід весь час.